Bankgarantie: wat is dit?

Een bankgarantie: wat is dat? U kunt hier gebruik van maken bij de aankoop van een woning, bijvoorbeeld om de waarborgsom te voldoen. Het is niet nodig om de borgsom over te maken naar de notaris, omdat de bank garandeert dat het geld beschikbaar is op het moment dat de notaris dat zou opeisen.

Het is gebruikelijk om de bankgarantie aan te vragen bij de bank of geldverstrekker waar u ook de hypotheek wilt afsluiten. Op die manier heeft u te maken met één contactpersoon, die de belangrijke financiële zaken regelt om de woning te kunnen kopen.

De bankgarantie is belangrijk bij de aankoop van een woning, om aan de verplichte waarborgsom te kunnen voldoen. Een verkoper zal daar in de meeste gevallen om vragen. Op die manier ontstaat er meer zekerheid over de succesvolle verkoop van de woning. Bovendien is er op die manier 10 procent van de koopsom beschikbaar. Dit is het percentage dat geldt als boete als de koper buiten de ontbindende voorwaarden en de wettelijke bedenktijd om van de koop af wil zien. De verkoper hoeft zich dan geen zorgen te maken dat het geld niet beschikbaar zou zijn.

Bankgarantie voor de waarborgsom

De bankgarantie wordt meestal gebruikt voor de waarborgsom. Die borgsom bedraagt maximaal 10 procent van de koopsom en is er voor de verkoper om meer zekerheid te bieden over de verkoop die uiteindelijk moet plaatsvinden.

Andersom is de borgsom er ook voor de koper. Die voorkomt namelijk dat de volledige koopsom al bij het tekenen van de koopovereenkomst betaald moet worden. Dit is praktisch onwenselijk en vaak onmogelijk, bijvoorbeeld omdat de hypotheek op dat moment nog niet verstrekt is. Daarnaast is de eigen woning vaak nog niet verkocht, als een koper al een woning bezit en een andere woning wil kopen. Zowel uit praktische overwegingen als om de verkoper meer zekerheid te bieden is het daarom gebruikelijk om een waarborgsom te gebruiken.

Rekenvoorbeeld
Komen de koper en de verkoper een koopsom van €300.000 overeen? Op basis van 10 procent van de koopsom geldt er dan een waarborgsom van €30.000. Dit is het bedrag dat de koper binnen de gestelde termijn over moet maken aan de aangewezen notaris die de overdracht zal doen. De notaris bewaart het geld op de eigen rekening, om dat bij de overdracht over te maken aan de verkoper.

Lukt het de koper niet om het benodigde bedrag voor de waarborgsom bij elkaar te krijgen of wilt u daar geen eigen middelen voor gebruiken? Het is als koper mogelijk om gebruik te maken van een bankgarantie. Het is dan niet nodig om zelf het bedrag over te maken naar de notaris. In plaats daarvan zal de bank de notaris laten weten dat het geld beschikbaar is en wordt overgemaakt als de notaris daar om vraagt.

Wat kost een bankgarantie?

Aan een bankgarantie zijn kosten verbonden. De bank garandeert het bedrag aan de notaris, waardoor de koper daar zelf niet voor hoeft te zorgen. Het geld blijft op die manier beschikbaar om meubels te kopen, een verbouwing te plannen en alvast gedeeltelijk te betalen of om andere kosten mee te dekken.

Kopers moeten er ondertussen wel rekening mee houden dat de bank de bankgarantie niet gratis zal verstrekken. Gemiddeld genomen berekent de geldverstrekker 1 procent rente over het gegarandeerde bedrag per jaar. Gaat het zoals in het rekenvoorbeeld om een garantie voor €30.000? Dan bedraagt de rente daarvoor €300 per jaar. De bank berekent de rente over de termijn waarin het bedrag is gegarandeerd, tussen het moment van tekenen van de koopovereenkomst en de overdracht van de woning bij de notaris.

Koop gaat niet door: wat nu?

Stel dat de koop niet doorgaat, na de bedenktijd en ook buiten de ontbindende voorwaarden om: wat gebeurt er dan? In dat geval houdt de notaris de waarborgsom, om die aan de verkoper over te maken. Er is sprake van een boete van 10 procent van de koopsom, die op deze manier meteen voldaan is.

Maakt u als koper gebruik van een bankgarantie? De bank zal het bedrag overmaken aan de notaris. Het betekent dat u een schuld heeft bij de bank, ter hoogte van de verstrekte bankgarantie. U dient met de bank afspraken te maken over de aflossing daarvan.

Benieuwd hoe we u als makelaar in Rotterdam van dienst kunnen zijn bij de aankoop of verkoop van uw woning? We leggen u graag uit over de bankgarantie en een waarborgsom, net als over andere belangrijke zaken rondom de koop of verkoop. We kunnen bijvoorbeeld goed uitleggen wat de bouwkundige keuring inhoudt en hoe u daar gebruik van kunt maken, of wat het inhoudt als er sprake is van erfpacht.

Benieuwd wat we in Rotterdam als makelaar voor u kunnen betekenen? Bel ons op nummer 010 422 61 44, stuur ons een e-mail naar rental@kolpa.nl of gebruik het online contactformulier. We horen graag van u.